Nutramil™ stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®). Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety. Zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii. Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy. Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil™ jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii. Nutramil™ to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Zawiera cukry i substancje słodzące. Nutramil™:
- Dla osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania oraz rekonwalescentów
- Możliwy do stosowania jako jedyne źródło pożywienia
- Klinicznie wolny od laktozy
- Sugerowany w celiakii
- Produkt bezglutenowy
Informacja żywieniowa |
1 porcja/ 1 saszetka/ 72 g |
100 g |
Wartość energetyczna |
1254 kJ/ 300 kcal |
1743 kJ/ 417 kcal |
Białko |
11,25 g |
15,6 g |
Węglowodany, w tym: - cukry - laktoza |
45 g 5,2 g <0,058 g |
62,5 g 7,2 g <0,08 g |
Tłuszcz, w tym: - nasycone kwasy tłuszczowe - MCT |
8,4 g 2,5 g 1,7 g |
11,7 g 3,5 g 2,4 g |
Błonnik |
0 g |
0 g |
Sód |
170 mg |
236 mg |
Potas |
349 mg (17%*) |
485 mg |
Chlorki |
160 mg (20%*) |
222 mg |
Wapń |
182 mg (23%*) |
253 mg |
Fosfor |
140 mg (20%*) |
194 mg |
Magnez (z chelatu Albion®) |
45 mg (12%*) |
63 mg |
Żelazo (z chelatu Albion®) |
1,5 mg (11%) |
2,1 mg |
Cynk (z chelatu Albion®) |
2 mg (20%*) |
2,8 mg |
Miedź |
200 μg (20%*) |
278 μg |
Mangan |
0,4 mg (20%*) |
0,56 mg |
Molibden |
10 μg (20%*) |
14 μg |
Selen |
11 μg (20%*) |
15 μg |
Chrom |
8 μg (20%*) |
11 μg |
Jod |
30 μg (20%*) |
42 μg |
Witamina A (mg RE) |
160 μg (20%*) |
222 μg |
Witamina D |
1 μg (20%*) |
1,4 μg |
Witamina E (mg α-TE) |
2,4 mg (20%*) |
3,3 mg |
Witamina K |
15 μg (20%) |
21 μg |
Witamina C |
16 mg (20%*) |
22 mg |
Witamina B1 |
0,22 mg (20%*) |
0,3 mg |
Witamina B2 |
0,28 mg (20%*) |
0,4 mg |
Niacyna (mg NE) |
3,2 mg (20%*) |
4,4 mg |
Witamina B6 |
0,28 mg (20%*) |
0,4 mg |
Kwas foliowy |
40 μg (20%*) |
56 μg |
Witamina B12 |
0,5 μg (20%*) |
0,7 μg |
Biotyna |
10 μg (20%*) |
13,9 μg |
Kwas pantotenowy |
1,2 mg (20%*) |
1,7 mg |
Osmolarność |
290 mOsm/l |
*%RDA – procent realizacji zalecanego dziennego spożycia.
Składniki: maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (białko mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej MCT 20%), aromaty, kwas jabłkowy – regulator kwasowości (dla smaku truskawkowego, malinowego), hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy – nośniki, sól potasowa kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, lecytyna sojowa - emulgator, cytrynian sodu, acesulfam K, sukraloza, sacharynian sodu – substancje słodzące, kwas L-askorbinowy - wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelazawy, octan DL-α-tokoferylu - wit. E; koszenila, dwutlenek tytanu – barwniki, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenin sodu, octan retinylu – wit. A, mieszanina tokoferoli – przeciwutleniacz, glukonian miedzi, D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas pteroilomonoglutaminowy – foliany, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon – wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy – wit. B1, chlorek chromu (III), jodek potasu, molibdenian (VI) sodu.
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach: braku apetytu o różnej etiologii; niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja); rekonwalescencji; w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie; w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków; chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa); stanach po udarach i urazach; okresach przed- i pooperacyjnych; chorobach zapalnych jelit; zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa); resekcji częściowej jelit lub żołądka; diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil™).
Dawkowanie: zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
Przeciętnie: kompletna dieta pacjenta – 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal), uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal).
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Ważna informacja: preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Środki ostrożności i przeciwwskazania: nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, jednak lekarz może zalecić jego stosowanie.