Liposomy posiadają zdolność do transportowania zarówno wody, jak i substancji tłuszczowych, co czyni je idealnym systemem transportującym substancje potrzebne komórkom naszego organizmu. Liposomy to struktury powstające samoistnie z fosfolipidów. Mają postać pęcherzyków o wielkości 0,01-1 mikrometrów wypełnionych wodą (lub wodnym roztworem), otoczonych podwójną warstwą lipidową o grubości ok. 5 nanometrów stąd nazywane są też pęcherzykami fosfolipidowymi. Ich otoczka zbudowana jest analogicznie do błon biologicznych. Pęcherzyki fosfolipidowe są zbudowane z takich samych składników jak błony komórek naszego organizmu i na tyle małe, że są w stanie przenikać przez ściany naczyń krwionośnych.
Witamina D3 + K2 – dlaczego należy stosować je razem?
Od dziecka słyszymy, że zdrowe kości to zasługa picia mleka oraz spożywania nabiału. Jak się okazuje, dostarczanie do organizmu dużej dawki wapnia wcale nie wzmocni naszego układu kostnego. Żeby kości, chrząstki i stawy dobrze funkcjonowały, należy zadbać również o odpowiedni poziom witaminy D3 i K2.
Witamina D3 i K2 to nierozłączny duet, który coraz częściej spotykamy w suplementach diety. Wyjaśniamy, dlaczego producenci preparatów witaminowych stosują właśnie takie połączenie, opisujemy skutki niedoborów tych dwóch witamin i odpowiadamy na pytanie, czym jest „paradoks wapnia”, którego powinniśmy bezwzględnie unikać.
Witamina D3 wsparciem dla organizmu
Witamina D3, nazywana również witaminą życia, produkowana jest w organizmie podczas ekspozycji na słońce i jest potrzebna organizmowi każdego dnia. Jeśli jej brakuje, zaczynamy chorować, mamy słabszą percepcję i często jesteśmy ospali. Witamina D3 zwiększa odporność i polepsza samopoczucie, bierze udział w podziale komórkowym, a nawet może obniżać ryzyko wystąpienia nowotworów. Dodatkowo poprawia funkcjonowanie układu krążeniowego oraz trawiennego. W okresie jesienno-zimowym warto uzupełniać jej niedobory, jedząc ryby, jajka, wątróbkę lub sery, ale to może czasami nie wystarczyć. Szacuje się, że w Polsce na niedobór tej witaminy cierpi aż 90 procent populacji, a problem statystycznie dotyczy prawie każdego z nas.
Witamina K2 i jej właściwości
Witamina K2 jest składnikiem, który występuje w produktach fermentowanych i serach. Udowodniono, że w naturze jej największa ilość znajduje się w japońskiej potrawie o nazwie natto. Wiele osób cierpi na jej niedobory. Jeszcze do niedawna sądzono, że dzienną dawkę witaminy K2 dostarczamy dzięki biosyntezie mikrobiologicznej dokonywanej przez bakterie żyjące w jelitach, jednak to nie wystarcza. Jej ubytki mogą powodować osłabienie wytrzymałości kości oraz zahamowanie wzrostu komórek, dlatego witaminę K2 powinno się dostarczać każdego dnia do organizmu w dawce około 100 mikrogramów, ponieważ podobnie jak witamina D – nie jest magazynowana w naszym ciele.
Czy wapń może nam szkodzić?
Dzięki witaminie D3 przyswajamy wapń odpowiedzialny za zdrowe kości i zęby. Niestety jego wysokie stężenie wcale nie jest dobre. Dlaczego? Nadmiar wapnia w diecie prowadzi do tzw. „paradoksu wapnia”. Oznacza to, że wapń nie wchłania się do kości i nie mineralizuje ich, ale zalega w naczyniach krwionośnych, powodując ich zwapnienie. W efekcie prowadzi to do odkładania się tego pierwiastka w stawach, tętnicach oraz w wątrobie. Gospodarka wapniowa powinna przebiegać prawidłowo, aby nie doprowadzić do miażdżycy, a w skrajnych przypadkach nawet do zawału serca i udaru mózgu. Co zrobić, żeby uniknąć takich problemów? Odpowiedź jest jedna…
Witaminy do zadań specjalnych
Najlepszym wyjściem jest połączenie witaminy D3 z witaminą K2, która zadba o wyregulowanie gospodarki wapniowej. Z jednej strony będziemy przyswajać odpowiednie ilości wapnia, a z drugiej nie pozwolimy na jego nadwyżkę. Ta witaminowa synergia zapewnia nam zdrowe kości, a tym samym zapobiega wystąpieniu ryzyka osteoporozy czy miażdżycy. I tu ważną rolę do odegrania ma witamina K2 w postaci MK7. Odpowiednia absorpcja wapnia w organizmie jest regulowana przez białka: osteokalcynę oraz białka MGP (Matrix GLA-protein). Do aktywacji ich niezbędna jest witamina K2 w postaci MK7. Aktywne białko MGP „wychwytuje” wtedy wapń z żył, chroniąc je przed zwapnieniem. Następnie wraz z osteokalcyną transportuje go do kości, wzmacniając tym samym ich strukturę i gęstość.
(RWS – referencyjna wartość spożycia)
Składniki:
fosfolipidy sojowe– wytwarzane z fosfatydylocholin nasion soi (Glycine Max. Semen),
forma witaminy K2: menachinon 7 (MK-7) pozyskana z Bacillus subtilisnatto,
forma witaminy D: cholekalcyferol (witamina D3),
substancja przeciwzbrylająca: krzemionka bezpostaciowa;
materiał kapsułki: kapsułka wegetariańska z fikocjaniną ze spiruliny.
Zalecane spożycie:
1 kapsułka dziennie, popić wodą. Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety oraz nie zastąpi zdrowego trybu życia.
Przeciwwskazania:
Produkt zawieraskładniki z przetwórstwa nasion soi. Soja jest składnikiem żyw-ności o potwierdzonych właściwościach alergizujących. Osoby z potwierdzoną nadwrażliwością na przetwory soi nie powinny spożywać produktu.
Nie stosować u dzieci poniżej 12 lat, kobiet w ciąży oraz karmiących.
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu nienasłonecznionym, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Zawartość składników w porcji dziennej produktu
|
1 kapsułka
|
Fosfolipidy sojowe
|
300 mg
|
Witamina K2(menachinon)
|
200 μg – 266,7% RWS
|
Witamina D
|
50 µg – 1000% RWS
|