stanowi formułę której składnikipomagają m.in. w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego; utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych; prawidłowego metabolizmu energetycznego; zachowaniu zdrowej skóry; przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia; syntezy niektórych neuroprzekaźników; regulacji aktywności hormonalnej; utrzymania sprawności umysłowej; prawidłowego widzenia; prawidłowej pracy serca; prawidłowej produkcji krwi; prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Liposomy posiadają zdolność do transportowania zarówno wody, jak i substancji tłuszczowych, co czyni je idealnym systemem transportującym substancje potrzebne komórkom naszego organizmu. Liposomy to struktury powstające samoistnie z fosfolipidów. Mają postać pęcherzyków o wielkości 0,01-1 mikrometrów wypełnionych wodą (lub wodnym roztworem), otoczonych podwójną warstwą lipidową o grubości ok. 5 nanometrów stąd nazywane są też pęcherzykami fosfolipidowymi. Ich otoczka zbudowana jest analogicznie do błon biologicznych. Pęcherzyki fosfolipidowe są zbudowane z takich samych składników jak błony komórek naszego organizmu i na tyle małe, że są w stanie przenikać przez ściany naczyń krwionośnych.
Co to jest zeolit?
Podczas powstawania Ziemi przyroda zostawiła nam cenny dar – zeolit (klinoptylolit). Jest to naturalny minerał o nadzwyczajnych właściwościach fizycznych, które wynikają z jego szczególnej struktury krystalicznej. W ciągu milionów lat pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia doszło do osadzenia się warstwy popiołu wulkanicznego i jego przemiany fizycznej i chemicznej, która spowodowała powstanie różnorodnej grupy zeolitów. Struktura siatkowa umożliwia zeolitowi działanie, jako wymieniacz jonowy i selektywny adsorbent. Adsorpcja i wymiana jonowa zależy od ładunków i ich wielkości. Im bardziej wielkość jonów jest zgodna z wielkością porów w siatce zeolitu, tym łatwiej są przez nią wychwytywane i zatrzymywane. . Ten cudowny minerał wulkaniczny jest panaceum na pęd współczesnego życia, nasze niezdrowe nawyki, sięganie po rozmaite używki i wszędobylski stres. Wszelkie jego opisy mówią o wspieraniu detoksykacji organizmu oraz pomocy w zwalczaniu wielu groźnych chorób. Już chorujemy szybciej, w młodszym wieku niż nasi rodzice czy dziadkowie a dolegliwości mają większe nasilenie.
A co będzie, jeśli nie zatrzymamy tej równi pochyłej?
Zeolit jest popularnym środkiem wykorzystywanym w zwalczaniu równych chorób oraz w oczyszczaniu organizmu. W Polsce nie jest rozpowszechniony ani dobrze znany. Jednak dużym zainteresowaniem cieszy się m.in. w USA, Austrii, Chorwacji, Rosji czy na Kubie. Stanowi on znany absorbent mikotoksyn, wirusów, metali ciężkich, toksyn i radionuklidów, jest również skuteczny w zwalczaniu drobnoustrojów.
Witamina B6 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Uczestniczy w procesach ważnych dla życia, gdyż bierze udział w metabolizmie aminokwasów oraz tworzeniu czerwonych krwinek. Szczególne znaczenie ma udział witaminy B6 w metabolizmie neurotransmiterów, aminokwasów siarkowych oraz w syntezie niacyny z tryptofanu.
Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowej czynności układu nerwowego. Jej niedobór może powodować różnego rodzaju zmiany neurologiczne, w tym przedwczesne starzenie się neuronów. Witamina B6 jako koenzym bierze udział w procesach syntezy glikogenu (związku zapasowego wielu ważnych narządów) i w metabolizmie złożonych węglowodanów. Dostateczne jego spożycie zabezpiecza właściwą syntezę glikogenu oraz przemianę glikogenu do glukozy. Wpływa także na układ krwiotwórczy. Ponadto chroni przed rozwojem miażdżycy spowodowanej wysokim poziomem homocysteiny w organizmie. Poza tym jej obecność konieczna jest do syntezy neurohormonów takich jak serotonina, adrenalina. Objawy niedoboru witaminy B6 są zróżnicowane i zależą od stopnia niedoboru tej witaminy w organizmie. Przede wszystkim niedobór witaminy B6 upośledza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Następuje bowiem spadek syntezy białek ustrojowych, kwasów nukleinowych (DNA, RNA) niezbędnych dla wzrostu i rozwoju. Ponadto stwierdza się zaburzenie syntezy hemoglobiny, która stanowi czerwony barwnik krwi oraz uczestnicy w transporcie tlenu i dwutlenku węgla w organizmie zarówno ludzi, jak i zwierząt. Osoby z niedoborem witaminy B6 mają osłabiony układ immunologiczny, który objawia się zwiększoną zachorowalnością na infekcje bakteryjne i wirusowe.
Niedobór magnezu daje objawy, które często są mylące. Byle drobiazg wyprowadza cię z równowagi, źle śpisz i czasem łapią cię skurcze? A może uskarżasz się na drganie powiek i ciągłe zmęczenie? Zanim zaczniesz biegać po lekarzach, zacznij od uzupełnienia magnezu. Magnez jest organizmowi niezbędny, by procesy życiowe przebiegały prawidłowo. Tymczasem wiele osób cierpi na niedobór magnezu (hipomagnezemia). Powód? To najczęściej jedzenie żywności wysoko przetworzonej, życie w pośpiechu i stresie. Stężenie magnezu w organizmie zmniejsza się też pod wpływem niektórych chorób, leków i dużego wysiłku fizycznego.
Magnez - do czego jest potrzebny w organizmie?
Magnez stabilizuje funkcje układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek. Biorąc udział w przemianie węglowodanów, białek oraz tłuszczów, warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór komórek nerwowych mózgu. Zmniejsza też ich nadpobudliwość, działając na organizm uspokajająco. Poprawia pamięć i myślenie. Magnez jest odpowiedzialny za sprawne działanie układu naczyniowo-sercowego. Rozdrażnienie, nerwowość, kołatanie serca, bezsenność, zmęczenie oraz powtarzające się skurcze mięśni lub drganie powieki – w ten sposób organizm może sygnalizować, że brakuje mu magnezu. Według ostatnich badań, długotrwały niedobór magnezu zwiększa ryzyko chorób cywilizacyjnych – miażdżycy i nowotworów.
Komu grozi niedobór magnezu?
uczniom, studentom oraz ludziom intensywnie pracującym umysłowo
ciężko pracującym fizycznie
osobom żyjącym w ciągłym stresie
kobietom ciężarnym oraz w okresie menopauzy
osobom stosującym restrykcyjne diety odchudzające
Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Niacyna przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego; pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego; utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych; prawidłowego stanu błon śluzowych; zachowaniu zdrowej skóry; przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia
i znużenia.
Kwas pantotenowy przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego; syntezy i metabolizmu hormonów steroidowych, witaminy D
i niektórych neuroprzekaźników; zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia; utrzymania sprawności umysłowej na prawidłowym poziomie.
Ryboflawina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego; funkcjonowania układu nerwowego; prawidłowego stanu błon ślu-zowych; czerwonych krwinek; zdrowej skóry; prawidłowego widzenia; metabolizmu żelaza; zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Pirydoksyna pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego; funkcjonowaniu układu nerwowego; metabolizmu homocysteiny, białka i glikogenu; utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych; produkcji czerwonych krwinek; funkcjonowaniu układu odpornościowego; zmniejszeniu uczucia zmęczenia
i znużenia; regulacji aktywności hormonalnej.
Tiamina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego; funkcjonowania układu nerwowego; funkcjipsychologicznych i prawidłowej pracy serca.
Witamina Aprzyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza, funkcjonowaniu układu odpornościowego, prawidłowego widzenia, błon śluzowych, zdrowej skóry. Odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek.
Kwas foliowy pomaga w prawidłowej syntezie aminokwasów; prawidłowej produkcji krwi; utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny; prawidłowych funkcji psychologicznych; prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego; zmniejszeniu uczucia zmęczenia i znużenia; bierze udział w procesie podziału komórek.
Biotyna pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego; utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych; pomaga zachować zdrowe włosy, zdrową skórę i utrzymać prawidłowy stanu błon śluzowych; przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych.
Witamina B12 pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek; prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego; przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia; odgrywa rolę w procesie podziału komórek.
Fosfolipidy są wykorzystywane w zewnętrznej powłoce liposomów - form strukturalnych o kulistym kształcie i dwuwarstwowych ścianach, stosowanych jako nośniki substancji czynnych (tutaj witamin).
Zawartość składników w porcji dziennej produktu
|
1 kapsułka
|
Fosfolipidy sojowe
|
300 mg
|
Witamina E
|
20 mg – 167% RWS
|
Niacyna
|
16 mg – 100% RWS
|
Kwas pantotenowy
|
6 mg – 100% RWS
|
Witamina B2
|
1,4 mg – 100% RWS
|
Witamina B6
|
1,4 mg – 100% RWS
|
Tiamina
|
1,1 mg – 100 RWS
|
Witamina A
|
800 µg – 100% RWS
|
Kwas foliowy
|
200 µg- 100% RWS
|
Biotyna
|
50 µg – 100% RWS
|
Witamina B12
|
2,5 µg – 100% RWS
|
(RWS – referencyjna wartość spożycia)
Składniki:
fosfolipidy sojowe– wytwarzane z fosfatydylocholin nasion soi (Glycine Max. Semen),
forma witaminy E: octan D-alfa-tokoferolu,
- niacyny: amid kwasu nikotynowego,
- kwasu pantotenowego: D-pantotenian wapnia,
- witaminy B2:ryboflawina,
- witaminy B6: chlorowodorek pirydoksyny,
- witaminy B1: monoazotan tiaminy,
- witaminy A: beta karoten,
- kwasu foliowego: kwas pteroilomonoglutaminowy,
- biotyny: D-biotyna,
- witaminy B12: cyjanokobalamina
substancja przeciwzbrylająca: krzemionka bezpostaciowa;
materiał kapsułki: kapsułka wegetariańska z fikocjaniną ze spiruliny.
Zalecane spożycie:
1 kapsułka dziennie, popić wodą. Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety oraz nie zastąpi zdrowego trybu życia.
Przeciwwskazania:
Produkt zawieraskładniki z przetwórstwa nasion soi. Soja jest składnikiem żyw-ności o potwierdzonych właściwościach alergizujących. Osoby z potwierdzoną nadwrażliwością na przetwory soi nie powinny spożywać produktu. Nie stosować
u dzieci poniżej 12 lat, kobiet w ciąży oraz karmiących.
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu nienasłonecznionym,
w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.