Odpowiednio skomponowane składniki nie tylko obniżają poziom cukru we krwi, ale zapobiegają jego nagłym skokom i spadkom oraz zwiększają tolerancję glukozy. Opti Sugar® może być stosowany zarównoprzez osoby cierpiące na cukrzycę, jak i osoby zdrowe, w celu utrzymania prawidłowego poziomu cukru.
Zawartość składników w porcji dziennej produktu | 1 kapsułka | 2 kapsułki |
Opti Sugarin ® (zastrzeżona formuła) |
120 mg |
240 mg |
Ekstrakt z gorzkiego melona 10:1 |
90 mg |
180 mg |
Sproszkowana kora cynamonu |
75 mg |
150 mg |
Ekstrakt z liści gurmaru 10:1 |
65 mg |
130 mg |
Ekstrakt z owoców maqui 10:1 |
50 mg |
100 mg |
Ekstrakt z korzenia cykorii podróżnika 10:1 |
40 mg |
80 mg |
Ekstrakt z owoców łopianu 10:1 |
25 mg |
50 mg |
Ekstrakt z korzenia berberyny 10:1 |
15 mg |
30 mg |
Zalecane przyjmowanie 1-2 kapsułki dziennie, popijając wodą. 60 kapsułek wegetariańskich.
Cukrzyca
Choroba metaboliczna, w której dochodzi do zaburzenia regulacji zawartości glukozy we krwi czyli patologicznej hiperglikemii - wynikającej z defektu wydzielania lub działania insuliny. (hormonu produkowanego w trzustce).
Przewlekła hiperglikemia w cukrzycy powoduje uszkodzenie, zaburzenie czynności i niewydolność różnych narządów, szczególnie oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych.
Na podstawie danych Narodowego Funduszu Zdrowia, podaje się, że w Polsce jest około 3,5 miliona osób chorych na cukrzycę,
UWAGA! Tylko 50-60% przypadków stanowi cukrzyca rozpoznana, pozostałe 40-50% – cukrzyca nierozpoznana.
Ponad 1 milion Polaków nie zdaje sobie sprawy, że jest chora na cukrzycę, gdyż pozostaje niezdiagnozowana.
Cukrzyca źle leczona jest niebezpieczna i nie tylko zmniejsza jakość życia, ale też przedwcześnie zabija pacjenta głównie z powodu chorób zapalnych i miażdżycy naczyń krwionośnych.
Cukrzyca insulino zależna typu 1.
- Cukrzyca typu 1 ma podłoże genetyczne.
- Stanowi 10% wszystkich przypadków cukrzycy.
- Może pojawić się w każdym wieku, najczęściej jednak występuje w dzieciństwie lub okresie dojrzewania.
- Klinicznie charakteryzuje się hiperglikemią oraz skłonnością do kwasicy ketonowej i wymaga leczenia insuliną, czyli jest wynikiem bezwzględnego niedoboru insuliny.
- Na wystąpienie autoimmunologicznej destrukcji komórek beta i cukrzycy typu 1 u osób z predyspozycjami genetycznymi wywierają wpływ czynniki środowiskowe, takie jak infekcje wirusowe (wirus różyczki, świnki, Coxsackie B), niektóre związki chemiczne (nitrozaminy) lub skażenie chemiczne żywności
Cukrzyca insulinoniezależna typu 2.
- Klinicznie charakteryzuje się hiperglikemią, nie wykazując tendencji do kwasicy ketonowej.
- Niektórzy chorzy wymagają okresowej lub stałej insulinoterapii w celu wyrównania hiperglikemii i zapobiegania - śpiączce cukrzycowej.
- Cukrzyca typu 2 rozpoznawana jest zazwyczaj u chorych powyżej 30. roku życia,
- W 80% związana jest z otyłością.
- Cukrzyca typu 2 jest zróżnicowanym zespołem zaburzeń, w którym hiperglikemia spowodowana jest zarówno spadkiem uwalniania insuliny w odpowiedzi na glukozę, jak i opornością tkanek obwodowych na insulinę (insulinoopornosć).
-
Inne typy cukrzycy
Pozostałe 5% przypadków zachorowań na cukrzycę stanowią inne typy cukrzycy. Cukrzyce monogenowe MODY stanowią 2%-3% wszystkich zachorowań, pozostałe typu to cukrzyca polekowa i cukrzyce powiązane z innymi schorzeniami, takim jak zespół Downa.
Do przewlekłych powikłań cukrzycy należą:
- nefropatia cukrzycowa,
- powikłania oczne – głównie retinopatia cukrzycowa (razem z nefropatią cukrzycową zaliczana do powikłań mikroangiopatycznych) i zaćma
- neuropatia cukrzycowa
- Zniszczenie dużych naczyń krwionośnych - makroangiopatyczne – miażdżyca (cukrzyca jest niezależnym czynnikiem ryzyka rozwoju miażdżycy), charakteryzującej się rozwojem w młodszym wieku, rozsianymi zmianami w tętnicach o mniejszym kalibrze, upośledzeniem powstawania krążenia obocznego wskutek mikroangiopatii, bezbólowym przebiegiem zespołów miażdżycowych (np. zawału serca)
- Zespół stopy cukrzycowej – wskutek zmian mikro- i makroangiopatycznych oraz neuropatii
- i wiele innych - powikłania kostne, stawowe i skórne.