Skład SPIRULINY to 58-62% pełnowartościowego białka z kompletem 18 aminokwasów, beta karotenu w tym: 4 molekularne formy 9-cis, 13-cis, 15-cis i trans beta karoten. Zeaksantyna i beta kryptoksantyna uzupełniają karoteinowy kompleks.
Kwas gamma linolenowy (GLA), gamma linolowy, chlorofil, polipeptydowy barwnik fytocjanina, dysmutaza nadtlenkowa (SOD), minerały, witaminy w tym kompleks witamin z grupy B, sulfolipidy, glikolipidy, enzymy, kwasy tłuszczowe RNA, DNA - to wszystko znajduje się w jednej mikroskopijnej aldze. Algi jako pierwsze pojawiły się na świecie 3,5 miliarda lat temu i przetrwały do dziś.
Spirulina jest bogatym źródłem enzymów NRA, DNA, sulfolipidów i glikolipidów. Spirulina Pacifica wchodzi w skład grupy produktów leczniczo-odżywczych przeznaczonych przez NASA (Amerykańska Narodowa Agencja Przestrzeni Kosmicznej) dla suplementacji załóg stacji kosmicznych.
DZIAŁANIE LECZNICZO - ODŻYWCZE:
Spirulina to bardzo silny antyoksydant
- profilaktyka i wspomaganie leczenia chorób nowotworowych,
- wspomaganie pracy wątroby i nerek w procesie detoksykacji (fytocjanina – odkryta tylko w spirulinie),
- wzmacnianie systemu immunologicznego, (polisacharydy odkryte w spirulinie nazwane „immuliną” są od 100 do1000 razy bardziej aktywne od preparatów polisacharydowych aktualnie używanych w immunoterapii chorób nowotworowych),
- regeneracja komórek centralnego układu nerwowego (kompleks witamin z grupy B w tym Wit. B12),
- obniżanie poziomu złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów,
- normalizuje poziom cukru we krwi,
- Wyizolowany ostatnio ze spiruliny specyficzny polisacharyd, nazwany„spirulinowym wapniem” ma hamujące działanie na rozwój wirusów:
HIV, grypy, świnki, odry, opryszczki i zwykłego przeziębienia.
- wspomaganie leczenia pacjentów chorych na AIDS, poprzez zawarte w spirulinie glikolipidy i fosfolipidy,
- wspomaganie procesów trawienia i wydalania, poprzez stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego,
- wspomaganie leczenia anemii (bardzo łatwo przyswajalne żelazo),
- stymulacja tworzenia krwi oraz komórek macierzystych szpiku kostnego,
- zmniejszanie ujemnych skutków radioterapii i chemioterapii,
- bardzo znaczące odtruwanie i wspomaganie procesów oczyszczania organizmu,
- wspomaganie odchudzania (fenyloalanina ogranicza apetyt),
- opóźnianie procesów starzenia się organizmu,
- ograniczanie patogennego działania chorobotwórczych bakterii i grzybów,
- niweluje zakwaszenie organizmu przywracając właściwą równowagę kwasowo-zasadową,
- pobudza mechanizmy samonaprawcze uszkodzeń DNA,
- jest doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej, ludzi starszych i rekonwalescentów,
CYANOTECH CORPORATION - LIDER W PRODUKCJI SPIRULINY NA ŚWIECIE
W 2004 roku właściciele największych w Stanach Zjednoczonych i na świecie hodowli Spiruliny: Cyanotech Corporation Hawaje i Earthrise Farms z Kalifiorni, przedstawili rządowi USA opracowanie w formie petycji, z którego wynika, że prowadzone przez nich hodowle są najbezpieczniejsze a produkty najwyższej jakości spośród wszystkich innych hodowli na świecie.
Rząd USA uznał jakość i czystość przedstawionego produktu - Spiruliny, dając mu najwyższe oceny.
Jeżeli wiec kupujesz Spirulinę hodowaną poza granicami USA – nigdy nie będziesz pewien jej jakości. Na rynku polskim znakomita większość spiruliny pochodzi z Chin, jej cena jest bardzo niska - niestety również i jakość.
HAWAJSKA SPIRULINA PACIFICA NIE MA SOBIE RÓWNYCH NA ŚWIECIE:
POSIADA WIĘKSZĄ KONCENTRACJĘ składników leczniczo – odżywczych w 1g niż jakikolwiek inny produkt na świecie. Spirulina zawiera:
- 3900% więcej beta karotenu niż karotka ,
- 2300% więcej żelaza niż szpinak,
- 375% więcej białka niż tofu,
- 300 %więcej wapnia niż mleko,
- 3 g spiruliny (6 tabletek ) ma tą samą wartość odżywczą co 5 porcji owoców i warzy
- SPOSÓB UŻYCIA:
Od 6 do 10 tabletek dziennie.