Temperatura ciała człowieka może przyjmować różne wartości, w zależności od pory dnia, aktywności pacjenta oraz miejsca dokonywania pomiaru. Rzadko, nawet w przypadku zdrowego człowieka, będzie wynosić dokładnie 36,6°C. Podana wartość jest wartością uśrednioną, a ciepłota ludzkiego ciała w rzeczywistości ulega w ciągu dnia fizjologicznym wahaniom. Najniższą temperaturę można odnotować wczesnym rankiem, kiedy metabolizm człowieka jest wtedy spowolniony (ok. 36°C), a najwyższą późnym popołudniem, czyli wtedy, gdy organizm ludzki pracuje na najwyższych obrotach (ok. 37,2°C ).
Czasem może dochodzić do stanu, który określany jest jako gorączka, czyli podwyższenie temperatury ciała powyżej normy fizjologicznej. Choć wiele osób jako gorączkę postrzega wzrost temperatury ciała powyżej uśrednionej wartości 36,6°C, w rzeczywistości z medycznego punktu widzenia mówi się o gorączce, gdy temperatura ciała przekracza 38°C. Temperatury poniższe natomiast to stan podgorączkowy, który może, ale nie musi świadczyć o tym, że w organizmie dzieje się coś złego.
Gorączka ma ogromne znaczenie, ponieważ może być symptomem różnych chorób. Najczęściej pojawia się jako reakcja organizmu na czynnik chorobowy. Wywoływać mogą ją bakterie, wirusy, grzyby, a także alergeny oraz różne ciała obce, czy chemikalia. Wzrost temperatury ciała, to sygnał, że w organizmie dzieje się coś niepokojącego. Ośrodek termoregulacji występuje u człowieka w części mózgu zwanej podwzgórzem. To właśnie ono odpowiada za utrzymanie przez ciało równowagi pomiędzy wytwarzaniem ciepła, a jego utratą. Wtargnięcie do wnętrza organizmu chorobotwórczych mikroorganizmów uaktywnia komórki układu odpornościowego, które zaczynają wytwarzać specjalne białka. Ich zadaniem jest zaalarmowanie ośrodka termoregulacji, który podwyższa ciepłotę ciała. Ma to swoje ważne uzasadnienie. Jak się okazuje, aktywność komórek odpornościowych organizmu jest największa w temperaturze sięgającej nieco ponad 38°C. W podwyższonej temperaturze zmniejsza się też w osoczu stężenie żelaza i cynku, co z kolei hamuje rozwój drobnoustrojów. Kolejna zaleta to przyspieszenie przemiany materii, które sprzyja szybszemu oczyszczaniu ciała z toksyn.
Choć gorączka jest ważnym czynnikiem wspomagającym zwalczanie infekcji, zbyt wysoka znacznie pogarsza samopoczucie pacjenta, a w ostateczności może prowadzić nawet do zgonu. Szczególnie niebezpieczne są gwałtowne narastania i spadki gorączki oraz jej wzrost powyżej 41°C. Dochodzi wtedy do zaburzenia funkcjonowania organizmu i nieodwracalnego uszkodzenia struktury białek (denaturacja). Przyjmuje się, że skrajna temperatura ciała człowieka, którą będzie on w stanie wytrzymać to 42 – 43 °C. Powyżej tej wartości dochodzi do ścinania się białka, a w konsekwencji do śmierci. Z tego właśnie względu częsty pomiar temperatury ciała w trakcie trwającej infekcji lub choroby powinien być normą i stanowić stały element leczenia.
Dokładny pomiar temperatury ciała ma ogromne znaczenie medyczne, ponieważ pozwala na zdiagnozowanie choroby we wczesnym jej stadium. Do tego celu warto wykorzystywać najwyższej jakości termometry marki Microlife, które odpowiadają międzynarodowym standardom. Wśród nich dostępne są zarówno termometry kontaktowe, jak i bezdotykowe. Skuteczność tych drugich osiągnięto dzięki zastosowaniu nowatorskiej technologii IR, co potwierdzono licznymi testami klinicznymi.
Specyfikacja termomometru
Szybki bezdotykowy pomiar
Alarm gorączki
Podświetlone miejsce pomiaru
Pomięć 30 ostatnich pomiarów
Pomiar temperatury ciała, otoczenia, obiektów
Kolorowy wyśkietlacz