Układ pokarmowy stanowi system połączonych funkcjonalnie narządów służących zapewnieniu organizmowi odpowiedniej ilości wody i składników odżywczych.Wśród produktów wspomagających funkcjonowanie układu pokarmowego znalazły się preparaty korzystnie wpływające na pracę trzustki (działające rozkurczowo, żółciopędnie, odkażająco na drogi żółciowe), wątroby (preparaty rozkurczające, odkażające, regulujące, żółciotwórcze i żółciopędnie, w zespołach poresekcyjnych pęcherzyka żółciowego), żołądka (przy nadkwaśności, skurczach, w stanach zapalnych), jelit (dla przywrócenia i utrzymania prawidłowego składu flory bakteryjnej, dla zapobiegania i eliminacji zaparć oraz biegunek oraz dla pobudzenia perystaltyki jelit). W kategorii układ pokarmowy znalazły się także preparaty łagodzące objawy wzdęcia, niestrawności, aerofagii, zatruć pokarmowych, nudności, wymiotów i choroby lokomocyjnej.