Vidigla, to suplement diety zawierający specjalnie dobrany zestaw składników aktywnych, witamin, mikroelementów oraz antyoksydantów. Składniki mogą pomagać w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu, również struktur narządu wzroku.
Vidigla suplement diety, zawiera:
- Kwas alfa-liponowy - należy do nasyconych kwasów tłuszczowych, w pokarmie obecny jest w bardzo niewielkiej ilości. W organizmie uczestniczy w reakcjach utleniania i redukcji (odtwarza np. aktywność przeciwutleniającą witaminy E i C).
- Witamina C - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
- Rutyna - jest naturalnie występującym roślinnym związkiem flawonowym (jej cząsteczka składa się z dwucukru oraz kwercetyny, naturalnie występującej pochodnej flawonu). Wykazuje właściwości przeciwutleniające - minimalizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników oraz ogranicza utlenianie witaminy C przedłużając jej działanie.
- Witamina E - pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Chroni DNA, białka i lipidy przed uszkodzeniem spowodowanym nagromadzeniem wolnych rodników - reaktywnych form tlenu, które powstają w komórce w wyniku przemian biochemicznych lub dostają się do komórek z zanieczyszczonego środowiska zewnętrznego.
- Koenzym Q10 - rozpuszczalny w tłuszczach, wykazujący działanie podobne do witamin, naturalnie występuje w mitochondriach komórek gdzie następuje uwalnianie i magazynowanie energii. Spełnia rolę katalizatora procesów metabolicznych odpowiadając za 95 % całej energii naszego ciała. Ilość uczestniczącego w procesach energetycznych koenzymu Q10 zmniejsza się wraz z wiekiem oraz na skutek niewłaściwej diety, nadużywania alkoholu i leków.
W 1978 roku przyznana została nagroda Nobla za prace poświęcone działaniu koenzymu Q10.
- Forskolina - ekstrakt pozyskiwany z pokrzywy indyjskiej (Coleus forskohlii), która jest jedynym źródłem forskoliny.
- Miłorząb dwuklapowy (Ginkgo biloba) - ekstrakt miłorzębu japońskiego jest źródłem naturalnych antyoksydantów, wspomagających walkę z wolnymi rodnikami.
Składniki aktywne produktu:
Kwas alfa-liponowy; ekstrakt z pokrzywy indyjskiej (Coleus forskohlii), zawierający 5% forskoliny; ekstrakt z liści miłorzębu dwuklapowego (Ginkgo biloba L.); witamina E (octan DL-alfa tokoferylu); rutyna; koenzym Q10.
Zawartość składników w zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu: VIDIGLA
Składnik |
Zawartość w 1 tabletce |
% ZDS* |
Ekstrakt z pokrzywy indyjskiej (Coleus forskohlii) w tym forskolina |
200 mg 10 mg |
** |
Kwas alfa-liponowy |
100 mg |
** |
Witamina C (kwas L-askorbinowy) |
60 mg |
75 |
Ekstrakt z liści miłorzębu dwuklapowego (Ginkgo biloba L.) w tym ginkgoflawonoglikozydy, laktony terpenowe |
40 mg 7,2 mg 1,6 mg |
** |
Witamina E (octan DL-alfa tokoferylu) |
9 mg |
75 |
Rutyna |
19,5 mg |
** |
Koenzym Q10 |
10 mg |
** |
* ZDS - Zalecane Dzienne Spożycie
** brak ustalonej normy Zalecanego Dziennego Spożycia
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia są ważne dla funkcjonowania organizmu.
Zalecane spożycie: VIDIGLA
1 tabletka dziennie.
Przechowywanie: VIDIGLA
W temperaturze 15-25°C, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed światłem i wilgocią.
Zawartość: VIDIGLA
30 tabletek powlekanych po 720 mg.
Ważne informacje: VIDIGLA
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Nie stosować w przypadku uczulenia na któryś ze składników preparatu. Nie stosować w okresie ciąży i karmienia piersią. Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Informacja naukowa VIDIGLA
Procesy starzenia się ludzkiego organizmu są nieodwracalne i nieuchronne i dotyczą wszystkich komórek, również struktur narządu wzroku. Do najczęstszych chorób oczu należą jaskra, zaćma, AMD (związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej), zespół suchego oka. Wszystkie te choroby mają swoje podłoże w obniżeniu szeroko rozumianej witalności organizmu, przewadze procesów starzenia się komórek nad procesami tworzenia. Dlatego tak ważne jest aby pamiętać o zapewnieniu odpowiedniej podaży składników odżywczych. Zróżnicowany sposób żywienia i aktywność fizyczna stanowią podstawę zachowania dobrego stanu zdrowia.