Ponadto w skład kompleksu wchodzą koncentraty i ekstrakty z warzyw i owoców, o wysokim potencjale antyoksydacyjnym:
Z pestek winogron, różyczek i kiełków brokułów, szpinaku, jarmużu, pomidora, marchwi, brukselki.
Z borówki czarnej, żurawiny, śliwki, maliny, truskawki, wiśni, borówki niskiej, poziomki wirginijskiej, winogron.
Starzenie się organizmu jest wynikiem między innymi procesu utleniania i dotyczy każdego z nas. Proces ten jest nieunikniony, ale można go opóźnić.
Suplement diety Vigor Essential to kompleksowy preparat, zawierający bogaty zestaw witamin i minerałów, w tym wit. C, wit. E, cynk, selen i miedź, które wspomagają ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Kompozycja została dodatkowo uzupełniona o COMPLEX CELLTA-16™ - wyciąg z 16 warzyw i owoców wyjątkowo bogatych w antyoksydanty.
Podwójne działanie na poziomie komórkowym
1
2
Odżywianie komórki Ochrona komórki przed utlenianiem odpowiedzialnym za starzenie
* Dzięki wit. C, wit. E, cynkowi, selenowi i miedzi, które wspomagają ochronę komórkową przed stresem oksydacyjnym
Czym jest stres oksydacyjny?
Starzenie się to nie tylko zmarszczki i coraz mniejsza sprawność. To przede wszystkim zmiany, które pod wpływem wolnych rodników zachodzą na poziomie komórkowym.
Procesów utleniania i związanego z nim stresu oksydacyjnego nie da się uniknąć, ale można go ograniczyć. By to osiągnąć, potrzebne są antyoksydanty. Każdy atom tlenu ma na swojej ostatniej orbicie parzystą liczbę elektronów. Kiedy jeden z nich się „zgubi” – atom traci „równowagę”. Staje się wolnym rodnikiem poszukującym brakującego ogniwa. Gdy tylko na swojej drodze napotka atom zbudowany prawidłowo, odbiera mu potrzebny elektron. Z kolei ten pozbawiony jednego elektronu, sam staje się wolnym rodnikiem i zaczyna poszukiwać pary dla swojego samotnego elektronu w atomach dowolnych substancji. W czasie tych „poszukiwań” uszkadza wszystko, co napotka po drodze. Działanie wolnych rodników nazywamy procesem utleniania, a proces ten przyczynia się do przyspieszenia starzenia się naszego organizmu: komórek, tkanek, narządów.
Kiedy zaczynamy się starzeć?
Autor: dr n. biol. Marta Koton - Czarnecka Odpowiedź na pytanie, czym jest starość i starzenie się, nie jest prosta. Zależy bowiem od tego, jaką starość mamy na myśli – biologiczną, psychologiczną czy społeczną.
Środowisko, a nie geny!
Oznacza to, że tempo starzenia się w dużej mierze zależy od indywidualnego trybu życia. Ogromne znaczenie ma aktywność fizyczna – osoby niestroniące przez całe życie od ruchu odczuwają znacznie mniej problemów zdrowotnych w okresie późnej starości. Równie ważna jest dieta, w szczególności unikanie nadmiaru cukru. Po zjedzeniu posiłku bogatego w cukry proste stężenie glukozy we krwi wzrasta tak znacznie, że insulina nie radzi sobie z jej przetwarzaniem.
Jak starzeją się narządy?
Mózg
Na skutek powolnego procesu obumierania neuronów wygładza się naturalnie pomarszczona kora mózgowa, a cały narząd się kurczy. Po 75. r.ż. jest o 30–50% mniejszy niż był w trzeciej dekadzie życia. Mniejsza liczba neuronów oznacza osłabienie szybkości przekazywania impulsów nerwowych, co odbija się na sprawności intelektualnej. Najpierw obserwuje się trudności z wykonywaniem kilku czynności jednocześnie, potem wydłużenie czasu reakcji oraz pogorszenie pamięci. Po 60. r.ż. następuje ubytek komórek nerwowych, produkujących dopaminę, co powoduje problemy z utrzymaniem równowag
Jak działa wyciąg z CAPROS czyli agrestu indyjskiego?
Tkwiący w roślinach potencjał leczniczy i prozdrowotny jest nieograniczony. Standaryzowane wyciągi roślinne skutecznie konkurują z lekami syntetycznymi. Jednym z ostatnich hitów fitoterapii jest wyciąg z owoców liściokwiatu garbnikowego.
Liściokwiat garbnikowy (Phyllanthus emblica), zwany też amlą, amalaką lub agrestem indyjskim, pochodzi z Azji. To drzewo dorastające do 18 m, dziko występujące w lasach tropikalnych Indii, Malezji, Cejlonu oraz Indonezji. W tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej amla uznawana jest za środek na długowieczność. To dlatego, że owoce liściokwiatu mają wyjątkowo silne właściwości antyoksydacyjne: zawierają dużą dawkę stabilnej, dobrze przyswajalnej witaminy C. W jednym – stosunkowo niewielkim, bo o średnicy ok. 2‒3 cm – owocu agrestu indyjskiego znajduje się tyle witaminy C, ile w dwóch cytrynach. Stąd też cierpki, kwaśny smak charakterystyczny dla agrestu indyjskiego.
Skala ORAC
Zdolność do pochłaniania reaktywnych form tlenu przez różne przeciwutleniacze (czyli inaczej ich pojemność antyutleniająca lub potencjał antyoksydacyjny), mierzona jest w skali ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). W tej skali 30 mg wyciągu z owoców liściokwiatu garbnikowego ma wartość 1410. Dla porównania: 100 g pomidora ma wartość 415, 100 g brokułów – 700, a 100 g czerwonej papryki – 1213.